"We denken al snel dat telefoons en schermen de enige plagen zijn voor de moderne bestuurder, maar eigenlijk is het leven in z'n geheel een afleiding", zegt Malin Ekholm, hoofd van het Volvo Cars Safety Centre. "We weten dat mensen zich niet met opzet laten afleiden, maar het gebeurt gewoon. Misschien bent u te laat om uw kind af te halen bij de opvang en bent u daardoor gestrest. Of u kruipt achter het stuur na een slechte dag op het werk. Dat heeft allemaal invloed op u als bestuurder."

Malin Ekholm haalde deze en nog meer voorbeelden aan tijdens een speciale door Volvo georganiseerde webcast rond veiligheid deze week. Tijdens deze eerste Volvo Studio Talk, die u HIER opnieuw kunt bekijken, had ze het, samen met anderen die zich inzetten voor veiligheid, uitgebreid over afleiding en verschillende andere prioritaire verkeersveiligheidskwesties.

Je zou kunnen zeggen dat wagens uit de jaren '40 veiliger zijn dan de hedendaagse wagens als het op afleiding aankomt omdat ze geen scherm of telefoonverbinding of zelfs geen radio hadden. Maar het is nu eenmaal anders voor hedendaagse bestuurders en in de huidige maatschappij.

"De realiteit is dat mensen interactie willen met vrienden, familie, werk en entertainment, en iedereen reageert anders op afleiding", aldus Malin Ekholm. "In plaats van die realiteit te willen veranderen, willen wij onze klanten helpen ermee om te gaan. Daarom ligt onze focus op het correcte gebruik van technologie, zodat wij u kunnen helpen veilig te rijden."

Volvo Cars maakt actief gebruik van technologie om de gevaren van afleiding tegen te gaan en enkele van de veiligste wagens te bouwen die op dit moment bestaan. Zo zijn de actieve veiligheidssystemen met automatisch remmen en stuurhulp van Volvo ontworpen om de bestuurder te helpen als hij zich niet meer kan concentreren of heel even wordt afgeleid.

In de cabine van de nieuwe XC40 Recharge kunnen bestuurders met behulp van de geavanceerde spraakbesturing van Volvo Cars' nieuwe Android-infotainmentsysteem de temperatuur regelen, een bestemming instellen, hun favoriete muziek en podcasts afspelen of hun moeder bellen op haar verjaardag – zonder hun handen van het stuur te moeten halen.

"Doordat u belangrijke functies van uw Volvo kunt bedienen met uw stem, kunt u uw handen op het stuur en uw ogen op de weg houden", zei Malin Ekholm. "Actieve veiligheidssystemen zoals City Safety, Run-off Road Mitigation en Oncoming Lane Mitigation met stuurhulp doen zo dienst als een extra paar ogen dat over u waakt."

Volvo Cars vindt dat afleiding ook moet worden aangepakt via camera's in de wagen en andere sensoren die de bestuurder in de gaten houden. Met dergelijke technologieën kan de wagen ingrijpen als een duidelijk afgeleide bestuurder (of een bestuurder onder invloed) niet reageert op waarschuwingssignalen en het risico loopt een ernstig, mogelijk dodelijk ongeval te veroorzaken.

De wagen zou dan bijvoorbeeld de snelheid kunnen beperken, de Volvo On Call-dienst verwittigen en als ultieme optie actief de wagen afremmen en veilig parkeren. Volvo Cars wil dat soort camera’s introduceren op de volgende generatie van zijn modulair wagenplatform SPA2.