Met zijn bewegende bestuurdersstoel, het stuur met haptische feedback en een glasheldere virtualrealityheadset lijkt deze simulator van Volvo Cars wel de droom van menig gamer, maar hij gaat nog veel verder dan wat we kennen uit de gamingwereld. Werkelijkheid en simulatie worden moeilijk van elkaar te onderscheiden. En dat is natuurlijk de bedoeling.

Met behulp van geavanceerde technologie van het toonaangevend realtime-3D-ontwikkelingsplatform Unity en van de Finse virtualreality- en mixedreality-expert Varjo werd een simulator ontworpen waarmee een echte wagen kan worden bestuurd op echte wegen. De set-up omvat levensechte, high-definition 3D-graphics, een augmentedrealityheadset en een Teslasuit-bodysuit dat haptische feedback geeft vanuit de virtuele wereld en de fysieke reacties monitort.

Met die combinatie van software en hardware kunnen de ingenieurs van Volvo Cars eindeloos nieuwe verkeersscenario's simuleren op een echt testparcours met een echte wagen, zonder dat de bestuurder enig risico loopt. Ingenieurs kunnen zo belangrijke inzichten verwerven in de interactie tussen mens en wagen voor de ontwikkeling van nieuwe functies voor veiligheid, rijassistentie en autonoom rijden.

Ideeën voor functies voor actieve veiligheid en rijassistentie, nieuwe gebruikersinterfaces voor autonoom rijden, toekomstige automodellen en tal van andere scenario's kunnen worden getest met echte testbestuurders. Het systeem kan worden gebruikt op echte testparcours of in het testlabo, en elk scenario kan volledig naar wens worden aangepast. Er zijn letterlijk oneindig veel mogelijkheden.

De ‘ultieme simulator’ van Volvo Cars werd gisteren gedemonstreerd tijdens een evenement dat werd gelivestreamd vanuit Volvo's Open Innovation Arena. Het werd gepresenteerd door een team van innovatie-experts van Volvo. Het evenement kan HIER opnieuw worden bekeken.

Vorig jaar leverde de samenwerking van Volvo Cars en Varjo een primeur in de automobielwereld op: de mogelijkheid om een echte wagen te besturen met een mixedrealityheadset. Intussen werken ook Unity en ontwikkelaar van haptische bodysuits Teslasuit mee aan het project.

Volgens Casper Wickman, Senior Leader User Experience bij Volvo's Open Innovation Arena en een van de presentatoren van de livestream, kan Volvo Cars zo authentieke menselijke reacties bestuderen in een veilige omgeving, en dat tegen een fractie van de kosten van een echte test.

“Door samen te werken met topbedrijven als Varjo, Unity en Teslasuit hebben we al heel wat scenario's kunnen testen die eruitzien en aanvoelen als de realiteit, zonder dat we een fysieke testomgeving moesten bouwen”, zegt Casper Wickman nog. “We kunnen testritten maken met echte wagens in verkeersscenario's die er echt uitzien en echt aanvoelen, maar die met een druk op de knop kunnen worden aangepast.”

Bij de ontwikkeling van veiligheidssystemen voor wagens, zoals technologieën om botsingen te vermijden, is een testfase van essentieel belang. Maar die systemen in het echt testen is gevaarlijk, tijdrovend en duur. Dankzij virtualreality- en mixedrealitysimulaties kan er veilig worden getest in authentieke omgevingen zonder dat er fysieke prototypes moeten worden gebouwd of complexe scenario's moeten worden opgesteld.

“Met deze geavanceerde technologie verkennen en leiden we de ontwikkeling voor de toekomstige productie van veilige wagens. Het is geweldig om daartoe ons steentje te kunnen bijdragen”, aldus Casper Wickman.

Bekijk de volledige opname van de livestream hier en download het samenvattingsfilmpje van het evenement hier.De technologie in de kijker:

Mixedrealityheadset van Varjo

Vorig jaar zorgden Volvo Cars en Varjo voor een primeur in de automobielwereld: de mogelijkheid om een echte wagen te besturen met een mixedrealityheadset. De Varjo XR-1 Developer Edition-headset maakt mixed reality mogelijk met behulp van videocamera's en levert mixed reality of virtual reality in een high-definition resolutie. Met de Varjo XR-1-headset kunnen de in Unity gecreëerde voorwerpen en omgevingen naadloos worden geïntegreerd in de echte wereld.

Teslasuit

Door krachten, trillingen of bewegingen toe te passen, kan haptische technologie aanrakingen nabootsen tijdens de interactie met de virtuele wereld. Wanneer ze het geavanceerde haptische bodysuit van Teslasuit dragen, voelen de simulatietesters van Volvo in mindere mate de krachten die men zou ondervinden bij een crash, terwijl ze daarbij geen enkel echt risico lopen. Via het bodysuit kunnen de ingenieurs van Volvo de reacties ook testen door te bestuderen wat de effecten van stress zijn op de spieren, stressniveaus en hartslag en de resultaten toepassen bij de ontwikkeling van de volgende generatie veiligheidssystemen om riskante situaties te vermijden en de gevolgen ervan te beperken.

Simulatiemachines van Unity

De simulatiescenario's worden gecreëerd met behulp van de nieuwste realtime-3D-software van Unity, het bedrijf achter een van de populairste ontwikkelingsplatformen voor videogames ter wereld. Dankzij Unity kunnen Volvo-experts virtuele omgevingen en voorwerpen creëren om in simulaties te gebruiken of een volledig waarheidsgetrouw 3D-model van eender welk Volvo-ontwerp in om het even welke virtuele omgeving plaatsen, waarbij het model kan worden bekeken in verschillende belichtings- en weersomstandigheden en locaties.