Er zijn grote hoeveelheden rekenkracht nodig om autonoom rijden veilig te laten verlopen. NVIDIA DRIVE Orin, een toonaangevend AI-computerplatform voor de automobielindustrie, kan maar liefst 254 tera (of 254 biljoen) bewerkingen per seconde uitvoeren.

Volvo Cars wil de eerste wereldwijde autofabrikant worden die NVIDIA DRIVE Orin in zijn modellen van de volgende generatie integreert op basis van de aangekondigde modulaire SPA2-voertuigarchitectuur. De eerste auto met die SoC is de Volvo XC90 van de volgende generatie, die volgend jaar wordt voorgesteld.

“Wij zijn ervan overtuigd dat we de best mogelijke Volvo’s kunnen bouwen dankzij partnerschappen met de meest toonaangevende technologiebedrijven ter wereld”, aldus Henrik Green, Chief Technology Officer. “Met behulp van de NVIDIA DRIVE Orin-technologie kunnen we de veiligheid van onze nieuwe auto’s naar een hoger niveau tillen.”

Volvo Cars wil gebruik maken van NVIDIA DRIVE Orin voor zijn computer voor autonoom rijden, omdat het bedrijf voortdurend naar de strengste veiligheidsnormen blijft streven.

De NVIDIA DRIVE Orin-aangedreven computer is cruciaal om op een veilige, continu bijgewerkte manier autonoom rijden mogelijk te maken. Het zal samenwerken met software die intern en door Zenseact, Volvo Cars’ softwarebedrijf voor autonoom rijden, is ontwikkeld en met back-upsystemen voor sturen en remmen.

De extra rekenkracht en grafische verwerking die NVIDIA DRIVE Orin biedt, zorgen voor een vlotte werking van geavanceerde sensoren die autonoom rijden mogelijk maken, zoals de ultramoderne LiDAR-technologie, ontwikkeld door Luminar, een andere technologiepartner van Volvo Cars.

De SPA2-architectuur van Volvo Cars zal vanaf de productiestart beschikbaar zijn als een versie met hardware die klaar is voor autonoom rijden. Het autonoom rijden zonder toezicht, bekend als Highway Pilot, zal worden geactiveerd wanneer de veiligheid voor specifieke geografische locaties en omstandigheden is bevestigd.

De aankondiging van vandaag is de volgende stap in de versterkte samenwerking tussen Volvo Cars en NVIDIA. In 2018 kondigde Volvo Cars aan dat het ook NVIDIA DRIVE Xavier SoC-technologie zal gebruiken voor het centrale computersysteem van auto’s op basis van SPA2.

Het NVIDIA DRIVE Xavier-aangedreven computersysteem zal kernfunctionaliteiten in de auto beheren, zoals basissoftware, energiebeheer en rijassistentie. Het werkt samen met de NVIDIA DRIVE Orin-aangedreven computer voor autonoom rijden, die gericht is op intensief rekenwerk zoals vision- en LiDAR-verwerking en het strenge Safety Integrity Level biedt dat vereist is voor autonoom rijden.

Volvo Cars gaat het rekenwerk in zijn auto’s van de volgende generatie centraliseren om ze veiliger, persoonlijker en duurzamer te maken en om ervoor te zorgen dat het bedrijf zijn auto’s elke dag kan verbeteren.

Door op een gecentraliseerde computerarchitectuur over te schakelen, zal alles veel eenvoudiger worden. De software wordt nu grotendeels intern ontwikkeld en in een centrale computer in de auto bewaard, waardoor die niet langer afhankelijk is van verschillende elektronische besturingssystemen die afzonderlijke functies en systemen in de auto regelen. Op die manier kan Volvo vaker verbeteringen en nieuwe functies toevoegen via draadloze updates.

Volvo Cars en NVIDIA onderhandelen nog over de definitieve financiële voorwaarden van de versterkte samenwerking.