Zo prijkt Volvo Cars, samen met een handvol andere bedrijven, bovenaan op de lijst van CDP, dat bedrijven beoordeelt naar de acties die ze ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. In dit kader hebben meer dan 13.000 bedrijven gegevens meegedeeld over hun milieu-impact, -risico’s en -mogelijkheden. Dat Volvo Cars zo hoog scoort, bevestigt dat het torenhoge ambities nastreeft en toonaangevend is met zijn klimaatacties.

“Het maakt ons bijzonder trots dat CDP onze inspanningen om de uitstoot terug te dringen en klimaatneutraal te worden naar waarde schat”, zegt Anders Kärrberg, hoofd Global Sustainability bij Volvo Cars. “Dat we de prestigieuze A-score hebben behaald, betekent dat we op de goede weg zijn. Hopelijk kunnen we andere bedrijven inspireren om zich nog meer in te zetten.”

Volvo Cars wil tegen 2030 een fabrikant worden die alleen nog maar elektrische wagens maakt en is van plan om de komende jaren een hele nieuwe familie volledig elektrische auto’s op de markt te brengen, een van de meest ambitieuze elektrificatieplannen in de autosector. Dit maakt deel uit van de ambitie van Volvo Cars om tegen 2040 een klimaatneutraal bedrijf te worden, waardoor het ernaar streeft om de CO2-uitstoot in het hele bedrijf te verminderen.

Het bedrijf wil tussen 2018 en 2025 zijn gemiddelde CO2-voetafdruk per auto met 40% verkleinen over zijn hele levenscyclus, onder meer door tegen 2025 de koolstofemissies in de toeleveringsketen met 25% te verminderen.

Volvo Cars onderneemt actief stappen om die uitstoot aan banden te leggen. Zo gaat het onder meer samenwerken met de Zweedse staalproducent SSAB om fossielvrij staal te ontwikkelen en met het Zweedse batterijbedrijf Northvolt om de volgende generatie duurzame batterijcellen te ontwikkelen en te produceren.

Niet alleen heeft Volvo Cars in november tijdens de COP26-klimaatconferentie van de VN de Zero emission road transport declaration ondertekend, ook heeft het een interne koolstofprijs ingevoerd van 1.000 SEK voor elke ton die het uitstoot. Het is hiermee de eerste autofabrikant die een dergelijke koolstofbeprijzing invoert in zijn volledige bedrijf.